Je bekijkt nu Wet lungs

Wet lungs

Als kraamverzorgende, partusassistente of postpartum doula kom je het soms tegen: kreunende en steunende kindjes. In de meeste gevallen is het een “happy wheezer” en is er sprake van wet lungs. Nu we na de geboorte niet standaard meer uitzuigen, zul je dit in je gezin soms tegenkomen.

Verschoning van de longen

Sommige kinderen hebben moeite met de overgang van leven in de buik naar leven buiten de buik en het kwijtraken van vruchtwater en slijm in de longen. Dit fenomeen noemen we een ‘wet lung’ (letterlijk een natte long).

Zodra de baby geboren wordt, huilt het luid en spreidt het de armen wijd uit. Hierdoor ontplooien de longen zich en wordt het vruchtwater en slijm dat nog in de longen zit, naar buiten geperst. Als er toch nog slijm en vocht in de longen achterblijven, noemen we dit een wet lung.

Een wet lung blijkt uit verschillende zaken:

  • Een te laag zuurstofgehalte in het bloed, doordat het vocht in de weg zit.
  • Kreunen om extra druk op te bouwen en het vruchtwater weg te duwen.
  • Een snelle ademhaling als compensatie voor de kleine hoeveelheid lucht in de longen.

Er zijn bepaalde factoren die de kans op een wet lung vergroten:

  • Bij een keizersnede wordt een kind niet door het geboortekanaal geboren. Na het verschijnen van het hoofdje van de baby, zie je met een flinke perswee het slijm en vocht uit de neus en mond van de baby stromen. Zo draagt een vaginale geboorte bij aan het kwijtraken van vruchtwater in de longen van het kind. Een wet lung komt daardoor vaker voor bij een keizersnede.
  • Ook bij een zeer snelle bevalling is er meer kans op een wet lung. De gang door het geboortekanaal is immers maar heel kort, waardoor het kind onvoldoende tijd heeft om het vruchtwater uit de longen te persen.

Bij een geboorte in bad komt de ademhaling van de baby later op gang omdat de overgang naar zelfstandig ademen geleidelijker verloopt. Direct na de geboorte is er een onvolledige Moro-reflex die ervoor zorgt dat de longen zich goed ontvouwen. Je ziet dan vaker alleen een first cry, kleine kreetjes. Het laten huilen in combinatie met de Moro-reflex helpt deze baby ook een betere en diepere ademhaling te krijgen.

Uit: Scholing geboortepatronen  / geboorteproces/ begeleiden van een badbevalling