Je bekijkt nu Wet lungs

Wet lungs

Wet lungs

Als kraamverzorgende. partusassistente of postpartum Doula kom je het soms tegen. Kreunen en steunende kindjes. In de meeste gevallen is het een “happy wheezer” en is er sprake van wet langs. Nu we na de geboorte niet standaard meer uitzuigen zul je dit in je gezin soms tegen komen.

Verschoning van de longen.

Sommige kinderen hebben wat moeite te met de overgang van leven in de buik naar leven buiten de buik en het kwijtraken van vruchtwater en slijm in de longen. Dit noemen we een ‘wet lung’ (letterlijk een natte long).

Zodra de baby geboren wordt, huilt het hard en spreid het de armen wijd uit. Hiermee ontplooien de longen zich en wordt het vruchtwater en slijm wat nog in de longen zit, naar buiten geperst. Als er toch nog slijm en vocht in de longen achterblijven noemen we dit een wet lung. 

Een wet lung blijkt uit verschillende dingen:

  • een te laag zuurstofgehalte in het bloed doordat het vocht in de weg zit,
  • kreunen om extra druk op te bouwen om het vruchtwater weg te duwen
  • of een snelle ademhaling als compensatie van de kleine hoeveelheid lucht in de longen. 

Er zijn bepaalde factoren die de kans op een wet lung vergroten:

  • Bij een keizersnede wordt een kind niet door het geboortekanaal geboren. Als het hoofdje van de baby geboren is, zie je met een flinke perswee, het slijm en vocht uit de neus en mond van de baby stromen. Zo draagt een vaginale geboorte bij aan het kwijtraken van vruchtwater in de longen van het kind. Een wet lung komt daardoor vaker voor bij een keizersnede.
  • Ook bij een bevalling die zeer snel gaat is hier meer kans op. Immers de gang door het geboortekanaal is maar heel kort waardoor het kind onvoldoende de tijd heeft gekregen om het vruchtwater uit de longen te persen.

 

  • Bij een geboorte in bad komt de ademhaling van de baby later op gang omdat de transitie naar zelfstandig ademen geleidelijker gaat. Er is direct na de geboorte een onvolkomen Moro reflex die ervoor zorgt dat de longen zich goed ontvouwen. Je ziet dan vaker alleen een first cry. Dit zijn kleine kreetjes. Even goed door laten huilen in combinatie van de Moro-reflex helpt ook deze baby een betere en diepere ademhaling te krijgen.

Uit: Scholing geboortepatronen  / geboorteproces.