Je bekijkt nu wordt er naar jou geluisterd?

wordt er naar jou geluisterd?

Herken je dit? Je bent een aantal dagen in een  gezin werkzaam en je informeert ouders over heel veel onderwerpen. Voor je vertrekt wil je zo veel mogelijk vertelt en uitgelegd hebben. Je volgt daarbij trouw het protocol van je  kraambureau  of checklist in het kraamdossier.  De dag erop lijkt het wel alsof je het niet hebt besproken. 

De verloskundige bezoekt een aantal keer het kraamgezin en soms ga je met haar in discussie  en soms  laat  je haar maar, zij draagt toch de eindverantwoording. Maar het liefst zou je haar best wel eens willen laten merken dat jij  veel kennis in huis hebt, waar zij ook van zou kunnen leren. 

Hoe maak je nu indruk met je kennis? Wanneer gaan ouders en andere (zorg-)professionals naar jou luisteren? Niet als je praat naar de bekende weg. Niet als jij volgens het zorgdossier praat, niet als jij je nek niet uitsteekt. 

Indruk maak je, door met andere kennis over baby’s en het geboorteproces te komen. Verassende kennis, nieuwe kennis, logische kennis. 

Kennis over baby’s, waarmee jij meerwaarde biedt in je kraamgezinnen. Indruk maakt door wat je zegt en hoe logisch dat klinkt. Geen “hoe, en wanneer” kennis maar waarom is dat, waardoor komt dat en, ook belangrijk, hoe jonge ouders hiermee om zouden kunnen gaan. Kennis waarmee jij jouw waarde kunt laten zien aan de verloskundige, gynaecoloog of lactatiekundige. Zorg dat ze niet meer om je heen kunnen. Dat zij advies aan jou gaan vragen, en jou echt als collega gaan zien en niet als “de hulp”: Zijn er nog bescjhuitjes?

Van jouw collega’s hoor ik vaak dat er niets nieuws aan cursussen in de kraamzorg wordt gegeven. Altijd dezelfde onderwerpen voor dezelfde punten. Vaak verplichte scholingen, die je wel moet volgen om je registratie als kraamverzorgende te behouden. Om mij heen zie ik de kraamzorg veranderen. Zorg op maat, zorg na de kraamzorg. Kraamzorg op een hoger niveau etc. Super! Maar dan moet wel het cursusaanbod voor kraamverzorgenden veranderen. Als de opleiding tot kraamverzorgende alleen maar korter wordt en jij nog jaren hierna dezelfde scholingen aangeboden krijgt of blijft volgen, wordt het toch een lastige zaak jongens! 

Al een tijdje solliciteer ik naar een parttime baan in de kraamzorg, als praktijkopleider of trainer. Niet zelden hoor ik, na een gesprek, dat ik te innovatief ben en men zich afvraagt of ik wel “gewone trainingen” kan geven. …Ik denk dat ze daar wel een punt hebben. Nee. “gewoon” scholing geven kan ik niet. Daar is het vak veel te speciaal voor en jij ook!          Jij verdient het beste. 

Meer weten over onze cursussen geboorte-babyzorg? Vraag de opleidingsgids Baby Business School hier aan: AANVRAGEN of meld je meteen aan voor een van onze cursussen: SCHOLINGEN

Volg jij ons al op instagram?