Je bekijkt nu Geboorte trauma pasgeboren baby

Geboorte trauma pasgeboren baby

Een geboorte kan een grote impact hebben op het functioneren van een baby: op de spijsvertering, de slaap, het gedrag

Normale geboorte
Ideaal is de geboorte die de baby zelf mag inzetten en afmaken. Niet te lang en niet te kort van duur en het liefst zonder interventies. Na de geboorte is het ideaal als de baby minmaal een uur op de borst van mama mag bijkomen. Een dergelijke geboorte en gouden uren, geeft een baby een enorme boost in zijn zelfvertrouwen. Het weet dat het zichtbaar mag zijn, welkom is en is in staat om vanuit eigenwaarde gezonde relaties aan te gaan. 

Een geboorte is voor ons vrouwen al best wel een ding. Gelukkig hebben wij maanden om ons voor te bereiden, hoe je moet persen, hoe je moet ademen en heb je een beetje een idee hoe lang het zal gaan duren. Je stelt je er maar vast op in. Je vertrouwt op de expertise van je verloskundige of gynaecoloog om je te adviseren en bent er gerust op dat er diverse vormen van pijnbestrijding beschikbaar is. 

Hoe anders is dat als je een baby bent. Je hebt geen informatie, geen cursus gevolgd. Je oefent je geboortereflexen maar hebt geen flauw idee waarom je dat eigenlijk doet. Je moet dan alles doen op je voorgeprogrammeerde brein en je reflexen om je weg naar buiten te vinden. De geboorte kan een baby totaal overdonderen, behoorlijk stressvol en uitputtend zijn. Deze gevoelens zorgen voor een imprint in de hersenen. Zodra de baby een prikkel krijgt, zal de baby (en jij nu nog steeds) reageren vanuit deze eerste imprint.  

Na de geboorte communiceert een baby door lichaamstaal en gedrag. De baby heeft een behoefte die moet worden vervuld. Wanneer deze behoeftes worden gemist, zul je gedrag bij de baby zien die later wordt aangemerkt als onverklaarbaar huilen, reflux en krampen, slecht slapen en/of geen ritme kunnen vinden. Ouders verzanden dan al snel in een zoektocht. Jij kunt al vanaf dag 1 vertellen wat hen te wachten staat en hoe zij hun kindje het beste kunnen benaderen. Is er iets waardevollers dat deze informatie?!

Liefs, Colinda