Je bekijkt nu Sterrenkijker

Sterrenkijker

Een Sterrenkijker ligt tijdens de bevalling netjes met het hoofdje omlaag, en wordt in achterhoofdsligging geboren maar wel met het gezichtje naar de mama gericht in plaats naar haar billen.  Als hij geboren wordt, kijkt hij dus naar de sterren, hier komt de naam vandaan. 

Zo’n 34 procent van de baby’s ligt bij aanvang in de sterrenkijkerhouding. Ze draaien vaak nog om tijdens het bevallen, waardoor slechts 5 tot 8 procent ook echt bevalt van een baby in sterrenkijkerhouding.”

Hoewel het voor de baby vaak een bewuste keuze is om zo te gaan liggen is het voor de baby niet de makkelijkste weg om geboren te worden. Vaak wil de ontsluiting niet zo vorderen, omdat het hoofdje niet op de juiste manier op de baarmoedermond drukt. Het Ferguson reflex kan dan niet goed zijn werk doen. 

Over het algemeen zorgt een Sterrenkijker voor een langdurige en pijnlijke bevalling en geboorte. Moeder ervaart al snel pijnlijke kamelenweeeen (twee weeën vlot op elkaar) en krijgt zij al vroeg persdrang. Deze worden sterk in de onderrug gevoeld omdat de baarmoeder met banden vast zit aan de onderrugwervels en de diameter van het hoofdje groter is in deze ligging. 

Voor de baby is het pijnlijk omdat hij met het gezichtje onder het schaambot door moet en veel spanning wordt opgevangen met het gezichtje, borst en schouders. 

Mogelijke gevolgen voor je baby

  • Sterrenkijkers hebben vaker last van spanning in het lijfje, bijvoorbeeld in de nek, schouders, rug of kaken
  • Hierdoor hebben ze vaak een duidelijke voorkeurshouding
  • Soms hebben hebben zij moeite met buikligging vanwege de spanning op de schouders en armen 
  • Soms moeite met aanhappen/drinken door een verkort tongriempje en storende reflexen 
  • Slapen is soms lastig omdat er spanning in het lijfje zit en er belangrijke reflexen storen. 
  • Soms overstrekken sterrenkijkers zich omdat zij op een alternatieve wijze de laatste fase van de geboorte hebben ervaren. 
  • Reflux komt veel voor omdat de borstkas niet goed ontvouwen is waardoor het middenrif te strak staat 

In de kraamweek

  • Slapen in de armen toestaan 
  • veel huid op huid en borstcrawl laten maken (ook bij flesvoeding)
  • veel buikligging (dit is o.a. belangrijk voor de tongriem en de stretch van de borstkas)
  • Babymassage en speciale technieken die ik  speciaal heb ontwikkeld voor sterrenkijkers. Je leert er alles over in de scholing ‘babymassage na een interventie” Hier maak jij ook kennis met andere geboortepatronen en reflexen.

Wat kun jij voor deze baby doen en adviseren.

  1. Osteopaat: deze onderzoekt en behandelt het middenrif en nekwervels en kan de refluxklachten aanpakken. 
  2. Reflexintegratie therapeut: deze onderzoekt of reflexen storen en vaak krijgen ouders dan oefeningen om thuis te doen met de baby.
  3. Mocht de baby alsnog moeilijk kunnen ontspannen, veel of ontroostbaar huilen of moeilijk slapen kunnen zij ook de hulp inroepen van een babycoach, dat kan bij mij in Nootdorp maar mijn collega’s zitten door het hele land. Let op: Pas na behandeling door een specialist, want als er een medisch oorzaak is, zal geen enkele methode helpend zijn. 

Interesse in scholing over de impact van een geboorte op een baby? Kijk eens bij ons aanbod KCKZ geaccrediteerde scholingen.