Je bekijkt nu Overstrekken

Overstrekken

Je ziet het vast vaker… Een baby die overstrekt. Het hoofdje van de baby is achter gestrekt en zijn rugspieren staan strak aangespannen zodat de hele achterzijde van haar lijfje krom staat. Ze zet zich af met de voetjes tegen de rand van de deken of spijltjes van het bedje.

Zie jij dit in je kraamgezin? Weet dan dat de geboorte voor deze kleine niet makkelijk is geweest. Wat kan er aan de hand zijn geweest als een baby in deze houding ligt? Mogelijke oorzaken zijn:

  • Zuurstofgebrek bij de geboorte
  • Te strakke navelstreng om de nek tijdens een lange persfase. 
  • Aangezichtsligging (gezicht naar beneden in plaats van het kruintje).
  • angdurige geboorte of een bevalling via een keizersnede of vacuümpomp. 

De lichaamstaal van deze baby laat zien dat zij nog in de houding is van de laatste fase van haar geboorte. In die laatste fase duikt de baby met het hoofdje onder het schaambeen, waarbij het hoofdje overstrekt en de rug hol komt te staan. Hierdoor buigen reflexmatig de beentjes, wat de baby voorbereidt om zijn lijfje te strekken en zichzelf met de benen naar buiten te duwen.

De reflexen die op dat moment voor de geboorte worden ingezet, worden hyperactief waarbij tegelijkertijd het lijfje bevriest (freeze-response). Het babybrein slaat deze gebeurtenis op om op een later moment op zoek te gaan naar verwerking en heelwording. Je ziet daarom in de slaap dat de baby nog steeds bezig is om zichzelf uit het geboortekanaal te duwen en zo de geboorte tot een goed einde te brengen.

Meer weten over geboortereflexen en geboortepatronen? Volg dan onze unieke scholingen 

 

bron: Ellen Buider, reflexintegratietherapeut Ademruimte Capelle ad IJssel.