Je bekijkt nu Bondingsreflex

Bondingsreflex

Hechting ontstaan al bij de implantatie van de bevruchte eicel in de baarmoeder. Letterlijke hechting. Gedurende de zwangerschap zijn er veel momenten waarop moeders (on)bewust contact maken met hun baby.  

Ongeveer 7 minuten tot een uur na de geboorte ontstaat er een bondingsreflex (hechtingsreflex). Rond de 8ste maand wordt deze geïntegreerd in de hersenen van de baby. Als er direct na de geboorte geen of onvoldoende tijd is geweest om bij de moeder op de borst te liggen (door onderzoek) is dit reflex minder goed opgekomen of zelfs afwezig. 

In de kraamweek zie jij dat deze baby veel bij mama wil liggen. Behoefte heeft om in haar armen te slapen. Meer en vaak wil drinken. Onrustig en gespannen in het lijfje is en onrustig slaapt. Ook zie je meer problemen met de spijsvertering zoals reflux en/of krampjes. 

Een baby met een niet goed geïntegreerd bondingsreflex ervaart stress en voelt geen verbinding met zijn lijfje. Dit heeft gevolgen voor de rest van zijn motorische ontwikkeling. 

Wat doe je in de kraamweek? 

  • Bespreek met ouders het belang van primaire reflexen
  • Moeder en baby moeten elkaar kunnen voelen, horen en zien.
  • Zorg voor frequent en langdurig huid op huid contact met de moeder
  • Babymassage volgens het geboortepatroon principe
  • Huid op huid contact stimuleren 
  • Co- slapen stimuleren 
  • Als de behoefte bestaat in de armen in slaap laten vallen. 
  • Draagdoek 
  • Oogcontact stimuleren in de stille alerte fase

Wetenschappelijk onderzoek 
Uit onderzoek (Klaus et. al,. 1976) blijkt dat moeders die direct contact hadden met hun baby na de geboorte een sterkere binding laten zien. Zij lieten na een maand hun baby minder graag  onder de hoede van een ander dan moeders die dit contact niet hadden gekregen. De eerste groep moeders liet ook meer troostend gedrag zien, hadden meer oogcontact met hun baby en liefkoosde de baby meer tijdens voedingsmomenten. De onderzoekers gaven aan dat de eerste minuten en uren na de geboorte een belangrijke periode is in het hechtingsproces….

Meer weten over primaire reflexen in de zwangerschap, tijdens de bevalling en kraamperiode?Volg dan de scholing: Het babybrein en reflexen. Unieke scholing in Nederland op dit gebied.