Buikkrampjes

Buikkrampjes

Darmkrampjes – akelig om een baby ermee te zien worstelen. Wat helpt?

Allereerst wil ik aangeven dat darmkrampjes erbij horen. Dit heeft te maken met de geboorte. Direct na de geboorte zijn de darmen van de baby zuurstofrijk vanwege de navelstreng. Na de geboorte moeten de darmen het met aanzienlijk minder zuurstof doen en dat is even wennen voor de darmen die ineens een stuk meer te doen hebben. 

Ook moet de eerste ontlasting nog komen. De meconium. Dit zijn haren en stofjes uit het vruchtwater en dit is echt taaie brei. 

Geboortepatronen

De manier waarop een baby geboren wordt heeft ook te maken met de krampjes. De nervus vagus, een zenuw die in de hals loopt zet allerlei lichaamssystemen aan en zo ook de darmen en de maag. Als deze overprikkeld is door de bevalling zie je dit direct terug. 

Na een keizersnede mist een baby de zogenaamde “vaginale hap” ook een snelle geboorte, vacuümpomp geboorte of badbevalling kan zorgen voor een tekort aan bacteriën in de darmen. 

Geeft de moeder borstvoeding kun je haar aanraden probiotica te gebruiken. In poedermelk zit het soms verwerkt of kun je het los geven via probiotica poeder in de fles. 

Ritme probleem?

Krampjes treden meestal direct of een uur na een voeding op. Krampjes aan het eind van de dag zijn het gevolg van een ritme probleem.

Wat kun je doen?

Allereerst kennis hebben van het geboortepatroon en de reactie hierop. Een behoefte kan zijn een buikmassage (als de navelstomp eraf is) of toch liever een voetreflexbehandeling van jou. 

Gerelateerde scholingen: onrustige baby, geboortepatronen en reflexen

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Search babybusinessschool.nl

Inloggen

Maak een account aan

Je persoonlijke gegevens worden gebruikt om je ervaring op deze site te ondersteunen, om toegang tot je account te beheren en voor andere doeleinden zoals omschreven in onze privacybeleid.

Wachtwoord Herstel

Wachtwoord vergeten? Vul je gebruikersnaam of e-mailadres in, je ontvangt dan een e-mail met een link om een nieuw wachtwoord aan te maken.

MIJN SELECTIE (0)

Added to wishlist! VIEW WISHLIST