Je bekijkt nu Waarom niet geaccrediteerde scholingen interessant voor je zijn

Waarom niet geaccrediteerde scholingen interessant voor je zijn

Het belang van bijscholing volgen die niet geaccrediteerd is voor je beroepsuitoefening.  

  • Kwaliteitsverbetering: Hoewel het kwaliteitsregister bepaalde verplichte competenties en bijscholing kan vereisen, betekent dit niet dat dit alles is wat jij zou willen weten of beheersen. Door aanvullende kennis en vaardigheden te verwerven, kun jij  jouw kwaliteit van zorg verbeteren en beter inspelen op de diverse behoeften van moeders en baby’s
  • Nieuwste inzichten: Bijscholing stelt je staat op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen in de geboortezorg, inclusief nieuwe richtlijnen, technologieën en beste praktijken. Dit in tegenstelling tot de trainingen die je al jaren volgt, wat alleen het bijhouden van je kennis is, het genegeerd geen NIEUWE kennis.
  • Verbeterd werkplezier: De laatste tijd is er veel gaande in baby- geboortezorg en niet alle veranderingen zijn verbeteringen van je vaardigheden het werkplezier.  Tevreden professionals leveren over het algemeen betere zorg.
  • Breed scala aan situaties: Tijdens het werk kunnen zich diverse situaties voordoen die niet noodzakelijk binnen de verplichte competenties vallen. Bijvoorbeeld, omgaan met specifieke medische aandoeningen, complexe geboorteverhalen,  sensitieve zorg verlenen, of het bieden van emotionele ondersteuning aan ouders. Het verwerven van extra kennis stelt je  in staat om flexibel en effectief te reageren op deze situaties.
  • Persoonlijke en professionele ontwikkeling: Het bijhouden van aanvullende kennis en vaardigheden is niet alleen gunstig voor de zorg die ze bieden, maar ook voor hun persoonlijke groei en professionele ontwikkeling. Het kan hun zelfvertrouwen vergroten en hun carrièremogelijkheden verbeteren.
  • Veranderingen in de zorgsector: De gezondheidszorg evolueert voortdurend, en nieuwe benaderingen en technologieën kunnen je werk beïnvloeden. Door bij te blijven met deze veranderingen, kun jij de best mogelijke zorg blijven bieden.
  • Competitieve voorsprong: Professionals die zich blijven bijscholen en aanvullende kennis verwerven, kunnen een concurrentievoordeel hebben op de arbeidsmarkt. Ze worden aantrekkelijker voor werkgevers en kunnen meer kansen krijgen in de geboortezorgsector. Zelf vond ik een fantastische baan op de neonatologie afdeling. 

Kortom, hoewel het KCKZ  of een ander kwaliteitsregister bepaalde vereisten kan stellen, is het bijwerken van kennis en vaardigheden die buiten deze vereisten vallen essentieel om de best mogelijke zorg te bieden en te blijven groeien als professional