Je bekijkt nu Wat is geboortepsychologie ?

Wat is geboortepsychologie ?

Wat is geboortepsychologie ?

Geboortepsychologie is een tak van de psychologie die zich richt op de relatie tussen de geboorte en het latere leven. De geboorte is een belangrijke gebeurtenis is die een blijvende impact kan hebben op de ontwikkeling van de baby. 

Geboortepsychologie omvat verschillende aspecten van de zwangerschap (vanaf de pre-conceptie tot aan de geboorte maar ook de geboorte zelf, zoals de duur van de bevalling, de methode van geboorte, en de relatie tussen de baby en de moeder. Zo zijn er patronen te vinden in de manier waarop de baby reageert op de geboorte, en hoe dit kan leiden tot bepaalde gedragspatronen later in het leven.

De fysieke, emotionele, en sociale aspecten van de geboorte spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van de baby.

Geboortepsychologie kan worden gebruikt om baby’s te helpen om meer rust te vinden in het lichaam, beter te slapen, minder te huilen en beter te slapen. Dit doe je concreet  hun geboorte beter te begrijpen en te verwerken en de behoeften die bij deze geboorte horen te vervullen. 

Het kan ook worden gebruikt om ouders te helpen om hun relatie met hun kinderen te verbeteren.

Hier zijn enkele van de belangrijkste theorieën van de geboortepsychologie:

  • De imprinttheorie stelt dat de baby in de geboorte een aantal ervaringen opdoet die een blijvende impact kunnen hebben op zijn of haar ontwikkeling. Deze ervaringen kunnen bijvoorbeeld zijn: het gevoel van de moeders baarmoeder, de druk van de bevalling, en de eerste ontmoeting met de wereld.
  • De attachmenttheorie stelt dat de relatie tussen de baby en de moeder in de geboorte wordt gevormd. Een veilige hechting in de geboorte is belangrijk voor de latere ontwikkeling van de baby.
  • De traumatheorie stelt dat een traumatische geboorte een negatieve impact kan hebben op de ontwikkeling van de baby. Deze trauma’s kunnen bijvoorbeeld zijn: een langdurige bevalling, een ingreep, of een medisch probleem.

Geboortepsychologie is niet nieuw in de psychologie. Er is al ruim 25 jaar wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Gelukkig wordt het ook onder geboortezorg professionals steeds meer bekend dat de geboorte een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van de baby.

 

Wil jij ook je babykennis verdiepen met geboortepsychologie volg dan een van onze trainingen: 

  1. Avondscholing deel 1 
  2. Avondscholing deel 2 
  3. Dagscholing deel 1 en 2 op 1 dag 
  4. Dagscholing geboortepsychologie deel 1 en reflexintegratie