Je bekijkt nu Nascholing docenten: Babymassage bij trauma

Nascholing docenten: Babymassage bij trauma

Een traumatische geboorte of na de geboorte in een stressvolle omgeving zijn, kan ook voor baby’s traumatisch zijn. Ook al denken we misschien dat baby’s nog niks meekrijgen van alles wat er gebeurt. Het geboortetrauma verwijst naar de impact dat de geboorte op een baby heeft, en de fysieke of emotionele klachten waarmee een baby daarmee te maken krijgt. Bij zo’n 80% van de kinderen met ontwikkelingsstoornissen is er een voorgeschiedenis van een traumatische geboorte.

Wat is traumatisch voor een baby?

 • Een inleiding of versnellen van de bevalling door middel van medicatie
 • Een erg lange (langer dan 18 uur) durende bevalling, of juist snelle (sneller dan 3 uur) bevalling
 • Vacuümverlossing
 • Voortijdig breken van de vliezen
 • Navelstrengomstrengeling
 • Terugval van hartfrequentie baby
 • Keizersnede
 • Weg halen na de geboorte 
 • Ruggeprik 

Zelfs een bevalling die door zorgverleners als ‘goed’ wordt omschreven, kan door baby’s als traumatisch worden ervaren. Er kan namelijk tijdens bovenstaande gevallen veel druk op het lijfje (vooral op het hoofdje en het centraal zenuwstelsel) komen te staan, vooral tijdens erg lange bevallingen.

Bovenstaande ingrepen of gebeurtenissen kunnen zorgen voor de volgende fysieke klachten bij baby’s:

 • Overgeven na het voeden (reflux)
 • Overstrekken
 • Assymmetrische beweging van armen en benen
 • Ontroostbaar huilen
 • Afwijkende volgorde of overgeslagen stappen in motorische ontwikkeling
 • Darmkrampjes

In mijn babypraktijk ben ik de reguliere massage technieken gaan vervangen door technieken die bij de geboorte passen. Ik heb hiervoor gebruik gemaakt van mijn door de jaren heen opgebouwde kennis en ervaring met geboortepsychologie, geboortepatronen en RTMI reflexintegratie. Al met al duurde mijn onderzoek ruim 4 jaar, met dank aan de baby’s uit mijn praktijk!

Het resulteerde in meer ontspannen baby’s in de les en massage op maat. ouders vragen zich soms af of zij een techniek niet goed doen omdat de baby zo heftig reageert of zelfs huilt. Door de techniek volledig op de behoeften van de baby af te stemmen is de massage altijd op maat omdat de behoefte van een baby terug te vinden is in het geboorte- en reflexpatroon. Naast dat het je werk als docent babymassage zoveel leuker maakt, is het ook professioneel als je veel weet over baby’s en jij je zelf kunt onderscheiden in de markt. 

Je zult hier wel ouders mee aantrekken die minder blije baby’s hebben maar dat vind ik nou juist het mooiste aan mijn werk! Baby’s écht helpen en ouders ondersteunen. 

Binnenkort deel ik deze technieken in een unieke cursus voor docenten babymassage. 2 zaterdagen van 10.00 – 16.30  

 • reflexintegratie en technieken 
 • geboortepatronen en technieken 

Zet jezelf vrijblijvend op de wachtlijst voor meer informatie. scholing@babybusinessschool.nl