Je bekijkt nu Schedelelektrode

Schedelelektrode

Deelnemers aan de scholing geboortepatronen van Baby Business school kennen hem: de schedelelektrode. Veel kraamverzorgenden kennen de naam maar hebben er nog nooit een gezien. In de les laat ik beide soorten rondgaan. 

“Nu snap ik waarom de baby’s een wond op het hoofd hebben, 0uders hebben hier geen idee van. In het ziekenhuis zeiden ze een “plakkertje” op het hoofdje te doen…” 

De schedelelektrode wordt geplaatst op het hoofd of billen van de baby, wanneer de verloskundige dit nodig vindt (bijvoorbeeld omdat de registratie van de hartslag moeizaam is via de buik). Dit omdat er dan geen twijfel over mogelijk is of de hartslag van de baby wordt geregistreerd. Met het vaginaal onderzoek kan de verloskundige het draadje plaatsen, wat tot aan de geboorte van de baby op het hoofdje blijft. Na de geboorte wordt deze er weer afgehaald. Het verwijderen van de elektrode is vaak best nog wel een klus omdat het namelijk geen draadje is maar een venijnige schroefje die zij in de tere en gevoelige huid van de schedel van de baby draaien. De nieuwe variant, heeft een clip, deze is makkelijker te verwijderen. 

Ouders hebben vaak geen idee omdat zij bij de bevalling geen volledige informatie ontvangen over deze schedelelektrode en denken dat het een plakkertje is. Na de geboorte gaat er snel een mutsje op het hoofd.

Wat ervaart een baby? Voor een baby is het zeer pijnlijk en stressvol om deze schedelelektrode op het hoofd te krijgen en trekt zich terug uit het geboorteproces.  Als de schedel elektrode geplaatst is bij een inleiding kan dit het proces behoorlijk vertragen. De baby wil in geen geval naar de pijn toe…. maar juist er vanaf. Druk van de schedel op de baarmoedermond zorgt voor ontsluiting…

Tijdens de persfase wordt ook nog wel eens een elektrode geplaatst. De schedel van de baby is dan al flink vervormd en in elkaar gedrukt. Net als dat je een prik in je vinger minder voelt als jij in je vinger knijpt, zal de pijn voor een baby, in vergelijking tot het vervormen van de schedel niet te vergelijken zijn. 

Pas op voor ontstekingen. Van verschillende kraamverzorgenden heb ik vernomen dat het wondje soms kan gaan ontsteken in de kraamtijd. Goed om bij stil te staan in je zorg. Zeker als de baby veel haartjes heeft,  kan deze ontsteking gemist worden.

Noot: helaas heb ik mijn foto met schedel elektrode moeten verwijderen van mijn site i.v.m. ongeoorloofd gebruik van deze foto door “collega’s”. De door mij geplaatste  foto’s zijn auteursrechtelijk beschermd. Ik heb deze persoonlijk gekocht bij fotografen of in vertrouwen gekregen. Foto’s  (en teksten) “plukken” van websites is niet toegestaan en kunnen juridische gevolgen hebben.