Je bekijkt nu Ochtend routine

Ochtend routine

Als kraamverzorgende of Doula is het heel verleidelijk om je kraamvrouw uit te laten slapen in de kraamweek. Ze heeft haar rust hard nodig. Toch is het fijn als zij van jouw mag leren dat een ochtendroutine belangrijk is voor de periode na jouw vertrek in slapen en voedingen, verzorgen, wassen en aankleden, eten maken, naar buiten etc. 

Als babycoach geef ik relatief veel tips en adviezen over het nieuwe leven met een baby. Ritme vinden in de dag geeft houvast en zelfvertrouwen. Bespreek met de kraamvrouw hoe de ochtenden eruit gaan zien na jouw vertrek. 

Laat haar rond dag 5 a 6 eens nadenken over een mogelijke routine in de dag. Dit houdt in: op een vast tijdstip opstaan (liefst rondom het tijdstip waarop zij straks weer moet opstaan als ze naar haar werk moet)  Laat haar eens een planning maken, hoe verloopt een dag met een baby (en eventueel andere kinderen die aandacht nodig hebben).

Deze planning bespreken jullie samen. Is de gemaakte planning realistisch? Waar heeft zij hulp bij nodig en van wie? 

Fruithap

Geef aan dat zij ook na jouw vertrek let op het eten van fruit! Echt bizar hoeveel moeders aangeven dat het heel fijn was met jou toen het klaar stond maar daarna nooit meer een druif hebben gegeten. “geen tijd voor….” Laat haar dus ook gerust eens haar eigen fruithap maken in de kraamweek. 

In de ochtend altijd naar buiten.

In die ochtendroutine is het belangrijk dat zij in de vroege ochtend! even naar buiten gaan voor de aanmaak van melatonine. Een belangrijk hormoon om te kunnen slapen (voor moeder en kind!)

Uit het onderzoek “Daytime naps in darkness phase shift the human circadian rhythms of melatonin and thyrotropin secretion” (2021) is gebleken dat het lichaam het beste functioneert in een lichte omgeving tijdens het ochtendslaapje. Voor de overige slaapjes gedurende de dag kan beter een donkere slaapomgeving worden aangeboden.

In de vroege ochtend naar buiten verbeterd de slaap dus aanzienlijk voor de rest van de dag.

Uit de cursus: onrustige baby