Je bekijkt nu Hazenslaapjes en ademhaling

Hazenslaapjes en ademhaling

Als kraamverzorgende, doula, babycoach / slaapcoach of docent babymassage krijg jij veel vragen over het slapen van een baby: De baby is onrustig, slaapt moeilijk in- of door of de  baby maakt hazenslaapjes.

Voor een goed plan van aanpak moet je precies weten wat er speelt. Het geboorteverhaal en gevolgen kennen,  is daarin je basis. 

Als de luchtwegen van het baby’tje nog niet goed genoeg geopend zijn, (zie vorig blog) dreigt snel een tekort aan zuurstof. Dit lost ons lichaam op door onszelf druk te maken. Want als wij onszelf druk/alert maken bereiden we ons voor op actie. In actie hebben we zuurstof nodig zodat de Moro reflex actief wordt, die de luchtwegen openzet. In rust gebeurt precies het tegenovergestelde, dan hebben we minder zuurstof nodig en vernauwen de luchtwegen/longen zich.

Dus als het kindje slaapt en  het baby’tje dreigt te weinig zuurstof  te krijgen, maakt hij/zij zichzelf weer wakker.

Dit kan de hele dag zo doorgaan, aan het eind van een dag met nauwelijks slaap zijn deze baby’s zo verschrikkelijk moe dat de nacht, zeker het eerste deel meestal nog wel goed gaat qua slapen. Vaak zie je dat aan het einde van de nacht er weer meer onrust in de slaap sluipt.

In de les leer ik je graag hoe je dit herkent, oplost en de baby (en de ouders) weer lekker kunnen slapen.

Uit de cursus: prenataal bewustzijn en geboortepatronen, Geboortereflexen en Onrustige baby in de kraamweek.