Je bekijkt nu Terugtrek reflex

Terugtrek reflex

De terugtrekreflex is de eerste reflex dat ontwikkeld bij een baby. Deze reflex ontstaat tijdens de reis van de bevruchte eicel naar de baarmoeder. De trilharen van eileider prikkelen de buitenwand van de cel en vormen de eerste ervaring met het omgaan met prikkels van buitenaf. De terugtrekreflex is verbonden met de Moro reflex  en in ons zenuwstelsel komen zij samen in actie als wij ons niet veilig voelen en helpen ons te vluchten als het ons te veel wordt.

Het reflex leert ons een basisvertrouwen in wie je bent en wat je kunt. 

Als babytherapeut die werkt met geboortepatronen EN als moeder van een zoon die via ICSI is geboren was het een behoorlijke openbaring om tijdens de cursus reflexintegratie over dit reflex te horen. 

Mijn zoon is nooit door de eileider geweest… en heeft dit reflex dus ook nooit goed kunnen ontwikkelen. Samen met de embryo selectie na de conceptie, verklaart het zijn angst om afgewezen te worden en het gevoel nooit goed genoeg te zijn. 

Het onderontwikkelde terugtrek reflex, in combinatie met de echo’s die wij kregen en de bezorgdheid tot zijn geboorte gaf in mijn buik al meer prikkels dan hij kon handelen waardoor hij prikkelgevoelig was als baby en nu nog steeds kan zijn. 

De combinatie van prenataal bewustzijn en geboortepatronen samen met kennis van reflexen is voor mijn babypraktijk een enorme aanvulling geweest in de babymassage en coaching. Deze kennis stelde mij in staat om al vroeg na de geboorte mogelijke knelpunten in ontwikkeling te signaleren bij baby’s en ouders door te sturen naar behandeling.

Uit mijn kennis en ervaring geef ik scholing en deel deze kennis met jouw waar jij je kennis van geboorte en baby’s mee kan verdiepen en veel ouders en kinderen verder kunt helpen. 

🎓 Prenataal bewustzijn en geboortepatronen deel 1 / deel 2 

🎓Het babybrein en primaire reflexen (geboortereflexen en voedingsproblemen)