Je bekijkt nu Telefoon tijdens het voeden

Telefoon tijdens het voeden

Onlangs zag ik een post voorbijkomen over het gebruik van de mobile telefoon tijdens het voeden. Natuurlijk was dat normaal  in de comments viel het vooral op dat moeders schreven: “wat moet je anders doen?”

Vooral in de nacht schijnt het heel normaal te zijn om tijdens het voeden maar een potje te gaan scrollen en shoppen. Omdat je als kraamverzorgende hier goed advies over wil geven in de kraamweek, wil ik er toch iets over schrijven. 

Je hebt helemaal gelijk als je aangeeft dat de telefoon tijdens de voedingen niet aangeraden is. Maar vertel er ook bij waarom. 

1. Hechting. 

Het voeden van een baby draait niet alleen om eten. Fysiek contact en onvoorwaardelijke aandacht zijn minstens zo belangrijk. Juist tijdens de voeding vind de zogenaamde stille alerte fase plaats. In deze fase is de baby volledig op de ouder gericht met als doel de hechting te intensiveren en bij borstvoeding de melkproductie, flow en samenstelling te beïnvloeden. 

2. leer de baby kennen 

Baby’s communiceren met de kleinste signalen en gebaren. Rode wenkbrauwen, gespannen vuistjes, een frons.. Allemaal taal over hoe de baby zich voelt tijdens het voeden. Tijdens het shoppen en scrollen missen zij deze signalen en missen zij dus ook een heel leerzaam moment om hun kind te leren kennen.

2. Incidenten.

Wereldwijd zijn er incidenten beschreven tijdens de voedingen waarbij de baby niet vrij kon ademen tijdens het voeden aan de borst omdat er niet op gelet werd dat de neus vrij bleef3. Still face experiment 

De Belgische kinderpsychiater Binu Singh heeft het bekende still face experiment herhaald. Nu niet alleen met de ouder die uit contact gaat door geen oogcontact en geen mimiek meer te vertonen maar nu ook met de ouder die uit contact gaat door alle aandacht op zijn of haar telefoon te richten. De kinderen laten direct stressgedrag zien. Ze huilen, gaan wapperen met hun handen of ze vallen geheel stil. Gebeurt dit dagelijks dan is er al sprake van het opdoen van micro trauma. Micro trauma op micro trauma genereert overlevingsgedrag. 

4. Straling 

Uit onderzoek Belgische van kinderoncoloog Stefaan van Gool, blijkt dat kinderen grotere gezondheidsrisico’s lopen door het gebruik van een mobiele telefoon dan volwassenen. Dat komt doordat de straling, afkomstig van de telefoon, dieper doordringt in de schedel van een kind dan in de schedel van een volwassene. Dit omdat de schedel nog zo zacht is en de fontanellen nog open staan.. 

Mag het helemaal niet?

De enige reden om de baby niet aan te kijken als het in de armen ligt, is dat de baby moet slapen. Het blijven aankijken van een baby kan de baby wakker houden omdat de verbinding sterk is. Het wegkijken van de ouder verbreekt deze verbinding en maakt dat de baby makkelijker en sneller de ogen sluit.

Liefs, Colinda 

Docent, cursus voor kraamverzorgenden