shutterstock_1440807875-2

Moro reflex

Als de verloskundige het schrikreflex van een baby test, zal zij de baby in een snelle beweging naar achteren laten zakken. De Moro-reflex is dan duidelijk zichtbaar. De baby spreid zijn armen en vingers wijd uit, haalt adem en gaat vervolgens hard huilen. 

Een baby van je borst / schouder naar beneden laten zakken in het bedje heeft hetzelfde effect…. Het schrikreflex aanzetten, als de baby juist moet slapen, heeft een averechtse werking. Dit omdat er een stoot adrenaline en cortisol vrijkomt bij dit reflex  die het slapen in de weg zal zitten.

Het oppakken en neerleggen van een baby gaat dus het best volgens een andere techniek.

  • Vertraag je beweging van de schouder naar de matras. Plaats de baby via de zij op het matras met de billen eerst, dan de rug en als laatste het hoofd. Draai de baby dan pas naar de rug. 
  • Een baby oppakken gaat in omgekeerde volgorde; eerst naar de zij draaien, eerst het hoofd, dan de rug en als laatste de billen. 

Ondersteun een baby altijd bij de schouders en billetjes bij het oppakken en neerleggen. 

Verstoorde reflexen kunnen een baby enorm hinderen bij het tot rust brengen van het lijfje, in- en doorslapen. Vraag daarom altijd na hoe de zwangerschap is geweest en hoe de geboorte van deze baby is gegaan.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Search babybusinessschool.nl

Inloggen

Maak een account aan

Je persoonlijke gegevens worden gebruikt om je ervaring op deze site te ondersteunen, om toegang tot je account te beheren en voor andere doeleinden zoals omschreven in onze privacybeleid.

Wachtwoord Herstel

Wachtwoord vergeten? Vul je gebruikersnaam of e-mailadres in, je ontvangt dan een e-mail met een link om een nieuw wachtwoord aan te maken.

MIJN SELECTIE (0)